Ontslag; recht op een vergoeding?

Extras 06:00
Op mijn werk vindt een reorganisatie plaats, alleen is nog steeds niet duidelijk wie er boventallig zijn. Onze organisatie gaat van 195 FTE naar 66 FTE. Een aantal scholen worden met personeel overgenomen door andere stichtingen. Mijn locatie helaas niet.

Ontslag
De kans dat ik ontslagen wordt is redelijk groot. Tijdens de reorganisatie gaan ze een afspiegeling maken door het personeel in leeftijdsgroepen te plaatsen. Vervolgens wordt er per leeftijdsgroep gekeken hoeveel er uit moeten. Binnen die leeftijdsgroep zullen de personen die als laatst in dienst zijn gekomen, er uiteindelijk als eerst uit gaan. Ik werk nu ruim 2 jaar binnen deze organisatie en ben een van de laatste mensen die nog een vast contract heeft gekregen. Als er binnen mijn leeftijdscategorie mensen uit moeten, is de kans groot dat ik boventallig verklaart wordt.

Recht op een vergoeding?
Als je ontslagen wordt buiten je eigen schuld om, kan je recht hebben op een transitievergoeding.

Om aanspraak te maken op een transitievergoeding gelden de volgende voorwaarden:
  • je bent minimaal 18 jaar oud op het moment van ontslag
  • je bent minimaal 2 jaar in dienst geweest
  • je hebt gemiddeld meer dan 12 uur per week voor jouw werkgever gewerkt
  • je bent niet ontslagen omdat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt
  • je bent niet ontslagen door ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door jezelf
Je hebt geen recht op een transitievergoeding als:
  • de werkgever failliet is, uitstel van betaling heeft of de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen van toepassing is;
  • er in uw cao een gelijkwaardige voorziening voor een transitievergoeding is opgenomen.
Hoogte vergoeding
Voor elk halfjaar dat je in dienst bent geweest bij de werkgever ontvangt je 1/6 maandsalaris. Voor elk halfjaar dat je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest, ontvangt je ¼ maandsalaris.

Ik heb dus recht op een kleine vergoeding, mits er geen andere gelijkwaardige voorziening voor transitievergoeding in onze cao is opgenomen.

Duidelijkheid
Ik zou het jammer vinden als ik mijn baan kwijt raak binnen de reorganisatie, maar zie ook kansen. Misschien wil ik in de toekomst wel in een ander werkveld gaan werken. Zolang er nog geen duidelijkheid is, wacht ik eerst maar even af en dan ga ik keuzes maken. Het geeft in ieder geval heel veel rust dat wij ook gemakkelijk met 1 salaris rond kunnen komen. Daarnaast heb ik bij ontslag gelukkig ook recht op een WW-uitkering, waardoor de inkomensterugval niet meteen heel groot is.

Heb jij ooit te maken gehad met een reorganisatie of ontslag?

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Previous
Next Post »